Česky

Česky

English

menu
zavřít

Přijďte darovat krev, je jí málo, vyzývá Miroslav Adámek

23. 7. 2020

Aktuality

320

Zlín – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se potýká s nedostatkem krve. Nízký stav zásob je aktuálně u krevních skupin A-, A+, 0- a B-, plný stav není ani zdaleka u 0+, B+. AB+ a AB-. Podpořit nemocnici a dárcovství se vydal i lékař a náměstek primátora Miroslav Adámek.

Miroslav Adámek patří mezi pravidelné dárce krve.

Zlín – Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně se potýká s nedostatkem krve. Nízký stav zásob je aktuálně u krevních skupin A-, A+, 0- a B-, plný stav není ani zdaleka u 0+, B+. AB+ a AB-. Podpořit nemocnici a dárcovství se vydal i lékař a náměstek primátora Miroslav Adámek.

"Pokud můžete, přijďte darovat krev. Je opravdu potřeba, zásoby nejsou velké. Darování krve přináší dobrý pocit z dobrého skutku, máme to tak všichni, co na hematologicko-transfusní stanice chodíme. Tak si udělejte dobrý pocit,“ vyzval Miroslav Adámek.

Na „transfuzku“ zlínské nemocnice lze přijít každý den. V pondělí, středu, čtvrtek a pátek je otevřeno od 6 do 9 hodin, v úterý od 13 do 16 hodin. Odběr krve je i v současné výjimečné době naprosto bezpečný. „Pro zamezení šíření koronaviru a eliminaci případného nakaženého dárce máme vypracovaný důkladný systém kontroly. Ještě před vstupem do čekárny je potencionálním dárcům měřena tělesná teplota a také si desinfikují ruce. Povinností je mít během pobytu na „transfuzce“ nasazenou ochrannou roušku. Na odhalení nákazy koronavirem se zaměřuje i komunikace zdravotnického personálu s dárci během předodběrového vyšetření,“ prohlásila Jana Pelková, primářka hematologicko-transfuzní stanice Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Spotřeba krve se během léta zvyšuje pravidelně, důvodem je vyšší počet akutních zákroků i operací. Těch je letos více také proto, že nemocnice realizuje i operace odložené během výjimečného stavu vyhlášeného Vládou ČR při nástupu onemocnění COVID-19. To přitom situaci stále komplikuje. Kdo totiž vyrazí na dovolenou či pracovně do zahraničí, je na 28 dnů od návratu z možnosti darovat krev vyloučen. „Jedná se o další bezpečnostní opatření. Délka pobytu v zahraničí přitom nerozhoduje, stačí i pár hodin třeba na Slovensku. Prosíme proto dárce, aby na tento fakt mysleli a pokud to je možné, aby k nám přišli krev darovat ještě před odjezdem ze země,“ požádala Jana Pelková.

Více informací k dárcovství krve lze nalézt na https://www.kntb.cz/informace-pro-darce-krve

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru