Česky

Česky

English

menu
zavřít

Radnici navštívili tajemní mudrcové z Východu. Na Zlínsku začala Tříkrálová sbírka

7. 1. 2022

Aktuality

57

Zlín – „My tři králové jdeme k Vám, štěstí, zdraví, vinšujeme Vám.

Tři králové dorazili i na radnici

Zlín – „My tři králové jdeme k Vám, štěstí, zdraví, vinšujeme Vám. Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k Vám přišli z daleka...“, neslo se o čtvrtečním podvečeru zlínskou radnicí. Na své pouti Tři králové Kašpar, Melichar a Baltazar nevynechali návštěvu u primátora města Zlína Jiřího Korce a neopomněli na vchodové dveře budovy radnice vepsat písmena C†M†B†LP 2022. Známá koleda bude o nadcházejícím víkendu znít i v ulicích Zlínska – začala Tříkrálová sbírka 2022. Po roční odmlce, kdy se přestěhovala pouze do světa virtuálního, se vrací tak, jak je už více než dvě desetiletí zvykem.

Sbírka v tomto roce se na území České republiky koná do 16. ledna, Zlínsko ke koledě využije především již zmíněný blížící se víkend, včetně pátečního odpoledne. Koleda tak ve 4 městech a 44 obcích děkanátů Vizovice a Zlín bude v ulicích znít do 9. ledna nového roku.

Oděvem a korunou vyzdobení králové budou v ulicích koledovat ve prospěch lidí, kteří se dostali do těžké životní situace. Koledovat budou do zapečetěných sbírkových pokladniček charity.

Pokladničky jsou opatřeny pečetí příslušné charity a obce, kde právě sbírka probíhá a pořadovým číslem, které je také uvedeno na tak zvané průkazce vedoucího skupinky, což je osoba, starší patnácti let. Do domovů přinášejí vedle písničky a poselství také malý cukřík a kapesní kalendář, jako poděkování za finanční dar," uvedla Pavla Romaňáková, koordinátorka sbírky zlínské Charity.

Tyto dary jsou upomínkou na setkání, stejně jak tomu bylo před více než dvěma tisíci lety: Mudrcové z Východu vstoupili do obyčejné stáje, padli na zem, klaněli se dítěti v jeslích, protože věřili, že bude velikým králem a předložili mu své vzácné dary - zlato, kadidlo a myrhu. Na závěr návštěvy Kašpar, Melichar a Baltazar označí příbytek písmeny C†M†B†LP 2022 křídou posvěcenou knězem.

V některých městech a obcích je možné přispět i do neputující kasičky. Ve Zlíně je umístěna v kostele sv. Filipa a Jakuba a v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů na Jižních Svazích.

U příležitosti sbírky se uskuteční také Tříkrálový koncert, během něhož lze potřebné podpořit zasláním dárcovské DMS.

DMS KOLEDA 30 nebo DMS TRV KOLEDA 30
DMS KOLEDA 60 nebo DMS TRV KOLEDA 60
DMS KOLEDA 90 nebo DMS TRV KOLEDA 90
Na číslo: 87 777
Více na www.darcovskasms.cz. 

Koncert se koná v neděli 9. ledna 2022 a  od 18. hodiny bude živě přenášen ČT1.

 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru