Česky

Česky

English

menu
zavřít

Titul Park roku 2015 míří do Zlína. Díky parku Komenského

29. 9. 2015

Aktuality

40

Zlín – Park Komenského získal v soutěži Svazu zakládání a údržby zeleně titul Park roku 2015 v České republice. Prestižní ocenění obdržel na základě zdařilé revitalizace, kterou prošel v loňském roce.

Park Komenského se líbí veřejnosti i odborníkům

Zlín – Park Komenského získal v soutěži Svazu zakládání a údržby zeleně titul Park roku 2015 v České republice. Prestižní ocenění obdržel na základě zdařilé revitalizace, kterou prošel v loňském roce.

„Je to příjemná zpráva. Moc nás těší, že se park Komenského líbí nejen návštěvníkům, ale i odborníkům. Odezvy na proměnu parku máme pozitivnější než jsme čekali,“ prohlásil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který měl revitalizaci parku na starosti.

Loňská proměna parku Komenského byla nejzásadnější od jeho založení. Neutěšená a temná zákoutí nahradily nové tvarové stěny z dřevin, vysloužilé dětské prvky a mobiliář moderní hřiště a elegantní lavičky. Zcela nový je i hudební altán. Travnatý koberec je uzpůsoben  k vysoké zátěži a je tak možné na něm třeba ležet. Návštěvníci mají k dispozici bezplatný signál WiFi.

V parku je nyní více zeleně než před revitalizací. Nově vysazeno zde bylo celkem 296 stromů,  3 984 keřů a 11 434 trvale rostoucích květin. Na bezpečnost návštěvníků dohlížejí dvě kamery, které jsou zařazené do Městského kamerového dohlížecího systému. Jejich přímý vliv na pokles kriminality v lokalitách, kde jsou instalované, je podle strážníků nezpochybnitelný. „Jednoznačně zvyšují šance na objasnění kriminální činnosti či páchání přestupků. Případní pachatelé to dobře ví, takže kamery působí i jako výrazná situační prevence,“ sdělil Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín.

Velkou změnou prošla i přilehlá ulice Školní, která se proměnila v první zlínský bulvár určený výhradně pro pěší.

Projekt Revitalizace prostoru Parku Komenského ve Zlíně byl spolufinancován z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Morava. Celkové stavební náklady na rekonstrukci parku Komenského a ulice Školní dosáhly výše 57 milionů korun, 85 procent ze způsobilých nákladů město získá z evropských zdrojů

Novotou svítí i budova bývalé knihovny, která je součástí parku. Od října už slouží jako Zlínský klub 204 novému účelu, když se stala jedním z center společenského života ve městě.

Park Komenského je už druhým projektem v centru Zlína, který se krátce po svém dokončení dočkal ocenění. Tím prvním se stala revitalizace spodní části Gahurova prospektu, která získala druhé místo v prestižní soutěži Park roku 2014, kterou rovněž pořádalo profesní sdružení Svaz zakládání a údržby zeleně. Odborná porota tehdy ocenila ideu revitalizace charakterizovanou větou „Projít a nepřerušit.“ Ve svém hodnocení uvádí, že „autoři projektu ji naplnili pomocí terénních modelací – nové chodníky byly zapuštěny pod úroveň terénu a travnaté plochy vytvarovány do mírných terénních vln. Vznikl tak dojem, že území je zatravněné a celistvé. Terénní modelace chrání odpočívající či chodce uvnitř Gahurova prospektu od rušné křižovatky. Každý si může pohodlně sednout na zvýšené obrubníky nebo na trávník, který je zátěžový a určený k pobytu.“

Gahurův prospekt si už získal značnou oblibu veřejnosti. „Za Baťů se právě v těchto místech lidé potkávali během svého volna, takže jsme vlastně obnovili tradici. Je hezké, že sem jezdí maminky s kočárky a že je zde také plno studentů,“ teší primátora Miroslava Adámka.

Úspěch v soutěži Park roku 2014 není pro Gahurův prospekt jediným. Už získal i Hlavní cenu v kategorii Stavba roku 2013 Zlínského kraje.

 

 

 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru