Česky

Česky

English

menu
zavřít

Ve Zlíně jsou vsazeny první Kameny zmizelých

3. 8. 2021

Aktuality

270

Zlín – Součástí chodníků po celém světě se stávají Kameny zmizelých tzv. Stolpersteine.

Kameny zmizelých jsou vsazeny v ulici Rašínova

Zlín – Součástí chodníků po celém světě se stávají Kameny zmizelých tzv. Stolpersteine. Bývají vsazeny do dlažby před domem oběti nacistického režimu a kolemjdoucí poutají mosaznou destičkou s informacemi. Kdo si chce nápis přečíst, musí se sklonit, čímž současně vyjadřuje čest památce obětí.

Na památku bývalých občanů Zlína, obětí holokaustu Bernarda a Sidonie Weinsteinových nyní upozorňují dva Kameny zmizelých. Od 21. července 2021 jsou umístěny před domem č. p. 183 v ulici Rašínova, kde rodina žila. Manželé Weinsteinovi zahynuli v koncentračních táborech v Terezíně a Osvětimi. S podporou města nyní památku svých prarodičů uctila vnučka zavražděného páru Eva Machanová. Kameny nechala vyrobit a nainstalovat do chodníku 78 let poté, co byl Bernard Weinstein zavražděn.

Bernard Weinstein byl významný zlínský obchodník a majitel módní oděvní firmy. Za první republiky v Rašínově ulici vlastnil obytný dům s prodejnou galanterie a krejčovským módním salonem. Manželé Weinsteinovi měli tři syny Arnošta, Josefa a Rudolfa, které v roce 1939 prozíravě poslali do zahraničí. Všichni tři válku přežili. Domů do Zlína se po válce vrátil jen jeden syn, který proti nacistům bojoval v britské armádě.

Kameny Stolpersteine, tedy „dlažební kameny, o které je třeba klopýtnout", jsou dlažební kostky s mosazným povrchem a údajem o oběti, vsazené do chodníku, které připomínají osudy lidí, kteří byli nacisty deportováni a poté zavražděni v koncentračních táborech. Ve velké většině případů se jednalo o osoby židovského původu. Myšlenku na originální a pro všechny dostupné – i když miniaturní – památníky na oběti nacismu dostal německý umělec Gunter Demnig již v roce 1992. Inspiraci našel ve slovech Talmudu, kde stojí „Člověk je zapomenut pouze tehdy, když je zapomenuto jeho jméno“. Demnig pak vsadil první kameny do dlažby v Kolíně a Berlíně, tehdy ještě bez povolení městských úřadů. Během několika let jeho iniciativa nalezla širokou podporu veřejnosti. Akce má mnoho pomocníků při zjišťování dat obětí a také přispěvatelů.

Kameny zmizelých lze najít v České republice například v Praze, Českých Budějovicích, Kolíně, Olomouci, Milovicích, Liberci, Jičíně či Prostějově. Dnes lze nalézt více než 80 000 Stolpersteine v mnoha evropských městech.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru