Česky

Česky

English

menu
zavřít

Vycházka za netopýry vedla k záchraně jiřičky

20. 7. 2017

Aktuality

292

Zlín – Výstava s názvem Letouni, věnovaná životu netopýrů a vrápenců, je až do pátku 18. srpna k vidění v prostorách Odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu. Ten sídlí...

Malá jiřička měla štěstí, vrátila se do hnízda

Zlín – Výstava s názvem Letouni, věnovaná životu netopýrů a vrápenců, je až do pátku 18. srpnak vidění v prostorách Odboru životního prostředí a zemědělství magistrátu. Ten sídlí na ulici Zarámí.

„Návštěvníci si mohou z výstavy odnést také letáčky, ze kterých se dozví mnoho informací o ochraně netopýrů a druzích zateplování, které tyto savce neohrozí,“ sdělila Lenka Pechová z pořádajícího Oddělení ochrany přírody a zemědělství magistrátu.

K netopýrům bude radnice letos pořádat ještě několik dalších akcí. Například 16. září se uskuteční další Mezinárodní noc pro netopýry, během které budou ukázány i odchytové sítě a další technické pomůcky - například noktovizor, které se využívají pro výzkum těchto zajímavých savců. Sraz účastníků bude stejně jako v minulých letech ve 20 hodin v Bartošově čtvrti, na točně autobusů linky č. 2 u Dřevnice.

V rámci Stromových slavností bude 19. října v sadu Svobody pod zlínským zámkem otevřena netopýří poradna a dílna pro děti. Po celý den bude také odpovídat na dotazy zoolog Evžen Tošenovský. „A možná uspořádáme na podzim i celý netopýří seminář,“ doplnila Lenka Pechová.

Před několika dny se uskutečnily další dvě večerní procházky za zvířecími obyvateli Zlína, s odborným komentářem Evžena Tošenovského. Zúčastnilo se jich kolem 50 účastníků. „Mohli jsme si pozorně prohlédnout a i pohladit hendikepovaného netopýra rezavého a porovnat ho s maličkým, pouze jako lžička kávy vážícím netopýrem hvízdavým ze záchranné stanice pro živočichy v Přerově. Nad hlavou nám při povídání o jejich životě kroužila hejna rorýsů obecných, krmících na hnízdech svá mláďata,“ prozradila Lenka Pechová. Dodala, že došlo i na obhlídku budek pro netopýry

Velkým tématem večerních procházek za zvířecími obyvateli města byly také polepy skel zastávek MHD. Zlín je má, ve většině případů, proti nárazům ptáků zabezpečeny správně, tedy drobnými černými proužky, které účinně letce varují před nárazem, na rozdíl od v minulosti hojně používaných siluet. Svou funkci plní i bílé proužky, které jsou použity třeba na protihlukové stěně v Malenovicích. „Než se zde nalepily, hynulo tady velké množství ptáků, včetně některých zvláště chráněných druhů,“ prohlásil náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který je dlouholetým ornitologem. Dodal, že při nárazech do skleněných ploch hynou v České republice ročně statisíce ptáků, v Evropě je to za stejné období až 10 milionů opeřenců.

Neplánovaným zážitkem se stala záchrana mláděte jiřičky obecné, které bylo vráceno do rodného hnízda. „Pokud naleznete nějaké opeřené zdravé mládě poskakovat třeba po chodníku, neberte ho domů a ani ho nikam neodnášejte. Návrat do hnízda často není jednoduše možný a rodiče navíc i na zemi mládě dokrmují, je to naprosto přirozené,“ upozornil Bedřich Landsfeld.

Protože ptákem roku 2017 je datel černý, došlo během večerního výkladu i na téma dutin strakapoudů v zateplení domů - proč to dělají a jak lze takovému poškozování fasády předejít. „Důležitá je totiž prevence, protože následná opatření spočívající v plašení už nemají význam,“ řekla Lenka Pechová. Dodala, že více si lze k tématu přečíst v Ptačím světě, čísle 1/2017, které se celé tomuto tématu věnuje, k prohlédnutí je na http://www.cso.cz/index.php?ID=3040.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru