Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zlín vzpomínal na hrdiny, kteří jej v květnu 1945 osvobodili

2. 5. 2019

Aktuality

123

Zlín – Vzpomínkovým setkáním dnes uctilo město Zlín životy hrdinů, kteří jej před 74 roky osvobodili od nacistických okupantů. Akce se uskutečnila u Pomníku obětem za II. světové války v sadu Komenského.

Vzpomínková akce u Pomníku obětem II. světové války

Zlín – Vzpomínkovým setkáním dnes uctilo město Zlín životy hrdinů, kteří jej před 74 roky osvobodili od nacistických okupantů. Akce se uskutečnila u Pomníku obětem za II. světové války v sadu Komenského.

„V dětství jsem měl rád seriál Osvobození. V jednom z dílů zazněla píseň, ve kterém jeden z vojáků vyjádřil svou touhu vrátit se ke své mámě. Uvědomme si, že při osvobozování Zlína a jeho okolí položily své životy stovky ruských, rumunských, ukrajinských, kazašských a dalších vojáků. Jim se tohle přání, vrátit se ke svým rodinám, nesplnilo. Za naše osvobození zaplatili svými životy. Za tuto oběti jim musíme být stále vděční,“ sdělil přítomným ve svém projevu Aleš Dufek, náměstek primátora.

Město Zlín bylo osvobozeno od okupantů 2. května 1945. Nacisty z něj – ale i z celého okresu - vyhnala vojska Rudé armády, rumunské jednotky a vojáci 1. československého armádního sboru, za podpory 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru