Česky

Česky

English

menu
zavřít

Odbor městské zeleně

Komunitní zahrada na Jižních Svazích

Komunitní zahrada na Jižních Svazích ve Zlíně s nadšením oznamuje, že  oficiálně zahajuje svou činnost. Po náročné zimní přípravě je tu jaro a my můžeme začít zhmotňovat své vize. Hlavní esenci v komunitní zahradě tvoří právě ona komunita. Lidé se společně starají o chod zahrady, je zde možnost zhotovit si svůj záhonek, což ovšem pro členství není podmínkou. Mimo zahradničení je totiž naším cílem budovat dobré sousedské vztahy, propojovat lidi mezi sebou a společně tvořit. Tvořit prostor, který bude příjemný jak lidem, tak rostlinám, s ohledem na životní prostředí a udržitelný rozvoj. Být součástí komunitní zahrady tak neznamená jen pěstovat na svém přiděleném kousku. Zahrada totiž bude přesně taková, jakou si ji sami uděláme.

Nechceme se do prostor zahrady uzavírat. Naopak, jsme otevření všem lidem, dospělým i dětem! Zahradu  budeme pravidelně otevírat veřejnosti. Rádi bychom zde pořádali kulturní akce, přinášeli zajímavá témata a podíleli se na vytváření ještě hezčího místa k žití.

Pokud Vás naše činnost zaujala a chtěli byste se podílet na dění v zahradě,  máte nějaké dotazy, podněty či připomínky, ozvěte se nám! Současně bychom Vás rádi pozvali na naši první společnou akci, při níž se zapojíme do celorepublikového projektu „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Úklid  se bude konat v sobotu 4. 4. 2020, Začátek je v 9:00 v Centrálním parku před komunitní zahradou na Jižních Svazích. Ochranné pomůcky i pytle na odpadky jsou zajištěny a k tomu přidáváme příjemnou procházku po okolí, nové lidi a dobrý pocit navíc. Těšíme se na nové přátele a zahradníky. Kontakt: kozahrada@gmail.com

 

A pokračujeme dál! Na místě už nám stojí zahradní domek, který bude sloužit především pro úschovu nářadí. Také organizační team nezahálí. Pracujeme na tom, jak postavit vyvýšené záhonky a také na pravidlech fungování zahrady. Proto všechny, kdo nás oslovili se zájmem o účast v tomto projektu, prosíme o trpělivost. Již brzy Vám dáme vědět bližší informace o možnosti členství v komunitní zahradě.

Na začátku srpna proběhla schůzka zájemců komunitní zahrady. Zástupci Odboru městské zeleně Zlín představili projekt a popsali kroky, které je potřeba podniknout. Účast na schůzce byla hojná. Na konci schůzky se každý, koho projekt zaujal, mohl přihlásit do podpůrných skupinek nebo rovnou do organizačního teamu. Organizační team momentálně formuje, jaké by měly být cíle zahrady a jak by fungování zahrady mohlo vypadat.
Pokud máte zájem zapojit se do projektu, přijďte na další organizovanou schůzku. Termín naleznete zde na webových stránkách nebo na facebookových stránkách Komunitní zahrada Jižní Svahy.

Popis projektu

Komunitní zahrada Jižní Svahy je projekt, který byl vybrán obyvateli města Zlína v rámci participativního rozpočtu Tvoříme Zlín. Zahrada vznikne na Křiběch v prostoru po nedostaveném obchodním centru. Bude sloužit obyvatelům, kteří mají chuť vypěstovat si vlastní ovoce, zeleninu či bylinky v zahradě se sdíleným zázemím. I když záhonek bude vlastnit každý svůj, esenciální náplní tohoto projektu je právě sousedské setkávání. Prostor zahrady bude sloužit nejenom k pěstování, ale také k relaxaci, budou zde pořádány různé akce a workshopy pro veřejnost. Projekt je stále ve fázi plánování a postupné realizace, takže oceníme vaše nápady a návrhy.

Realizaci zahrady má na starost Odbor městské zeleně Zlín. V případě jakýchkoliv dotazů či připomínek nás můžete kontaktovat na e-mail: svahy.zahrada@gmail.com


Odbor městské zeleně Zlín:
Hegmonová Zuzana, Ing. zahradní architekt 577630989 ZuzanaHegmonova@zlin.eu


Sledovat nás také můžete na fb stránce: Komunitní zahrada Jižní Svahy.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru