Česky

Česky

English

menu
zavřít

Park Komenského je Parkem desetiletí!

19. 10. 2016

Aktuality

351

Zlín – Park Komenského byl vyhlášen Parkem desetiletí v České republice. První místo mu v ojedinělé soutěži pořádané Svazem zakládání a údržby zeleně udělila odborná porota.

Park Komenského se líbí. Návštěvníkům i odborníkům

Zlín – Park Komenského byl vyhlášen Parkem desetiletí v České republice. První místo mu v ojedinělé soutěži pořádané Svazem zakládání a údržby zeleně udělila odborná porota. Oblíbené místo v centru Zlína zvítězilo v konkurenci dalších 14 parků.

„Jsme z vítězství parku Komenského opravdu nadšení. Návštěvníci si jej oblíbili, to víme z mnoha reakcí, a že se zamlouvá i odborníkům, to je další skvělá zpráva,“ reagoval na vyhlášení výsledků soutěže náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který měl rekonstrukci parku Komenského na starosti.

Park Komenského prošel zásadní proměnou v roce 2014. Vysazeno zde bylo 296 nových stromů, 3 984 keřů a 11 434 trvale rostoucích květin. Desítky stávajících stromů bylo odborně ošetřeno. V parku bylo vybudováno dětské hřiště, nové jsou cesty pro pěší a lavičky. Trávník je zátěžový, takže je vhodný pro různé aktivity. Celý prostor je pokrytý bezplatným signálem wi-fi. Z přilehlé ulice Školní se stal první zlínský bulvár, určený pouze pro pěší.

Druhé místo získal v soutěži park na Slovanském náměstí v Brně-Králově Poli. O třetí místo se podělil park Mlýnská strouha v Plzni a revitalizace parku na říčním ostrově Santos v Sušici. Zvláštní cenu udělila porota Klášterním zahradám v Litomyšli.

Smyslem soutěžní přehlídky Park desetiletí bylo upozornit na skutečnost, že dílo tvůrce parku není nikdy hotovo. Je třeba jej stále tvůrčím způsobem rozvíjet, usměrňovat a především je nutné o parky pečovat. Možnost přihlásit se do přehlídky Park desetiletí měli investoři či projektanti 24 oceněných děl v soutěži Park roku, kterou pořádá Svaz zakládání a údržby zeleně od roku 2003. Možnosti využilo 15 parků.  Členy poroty byly osobnosti jmenované respektovanými oborovými institucemi a vysokými školami. „Porota posuzovala především kvalitu péče a údržby i to, jak navržení řešení parku prověřil čas, jak park slouží veřejnosti,“ uvedli organizátoři soutěže ze Svazu zakládání a údržby zeleně.

Reportáž o parku Komenském z roku 2014: http://www.zlin.eu/tv-zlin-reportaze-park-ve-zline-je-znovu-otevren-jaky-je--aktuality-2319.html

 

Park desetiletí:

1.      místo:  park  Komenského ve Zlíně

Přihlašovatel: statutární město Zlín

Autoři projektu:

Studie – Ing. Václav Babka, Ing. arch. Pavel Mudřík, Mgr. Ing. Lucie Radilová, DiS., Ing. Zdenek Sendler/

Projekt –  Atelier zahradní a krajinářské architektury Sendler – Babka, Pavel Mudřík Architects

Realizace (2014): Generální dodavatel  PSG – International a.s.,

zahradnické práce ACRIS zahrady s.r.o.

Péče a údržba: statutární město Zlín – Odbor městské zeleně a ACRIS zahrady s.r.o.

 

Členové poroty

Ing. arch. Laura Jablonská – nominace Fakulty architektury ČVUT 

Ing. Přemysl Krejčiřík, Ph.D. – nominace Zahradnické fakulty MENDELU

Ing. Martina Havlová – nominace Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu

Ing. Eva Voženílková – nominace Ministerstva životního prostředí Ing. Petr Šiřina –  nominace Výzkumný ústav Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích

Rostislav Ivánek – nominace Svazu zakládání a údržby zeleně

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru