Česky

Česky

English

menu
zavřít

Park Komenského ozdobí bronzové plastiky

6. 5. 2021

Aktuality

499

Zlín – V parku Komenského začala instalace souboru bronzových plastik sochaře Michala Gabriela.

sochy.jpg

Zlín – V parku Komenského začala instalace souboru bronzových plastik sochaře Michala Gabriela. Putovní výstava, která nyní zavítala i do Zlína, je tvořena sousoším Strážci/hráči doplněným smečkou sedmi zvířat. Venkovní expozice bude v našem městě k vidění do jara příštího roku.

Dílo Hráči původně vzniklo jako třináct samostatných soch vyřezaných do třinácti dubových kmenů. „Každý dub měl stáří nejméně 150 let a vždy šlo o padlé stromy. Žádný nebyl kvůli soše pokácený. Aby mohly sochy stát trvale venku, jsou odlité do bronzu,“ osvětlil autor. Později do forem sejmutých ze třinácti dřevěných hráčů odlil třináct nových soch. Oproti původním otiskům vyřezaného povrchu byl povrch pokryt strukturou ze skořápek vlašských ořechů.

Skutečné skořápky jsou zalité v povrchu sochy černou polyesterovou pryskyřicí. Aby mohly tyto laminátové odlitky stát trvale venku, byly odlity také do bronzu,“ dodal.

Hráči/strážci i šelmy a další objekty jsou opakovaně umisťovány do veřejného prostoru měst české republiky i sousedních zemí (Karlovy Vary, Praha, Brno, Olomouc, Kroměříž, Rakovník, Bratislava, Büdelsdorf.

Kurátorem venkovní výstavy je Leoš Lang.

Jakmile současná epidemiologická situace dovolí, bude soubor plastik oficiálně představen veřejnosti formou vernisáže,“ vzkázal.

Statutární město Zlín má sochy v bezplatné výpůjčce. O organizační zajištění expozice se postaral městský Odbor kultury a památkové péče za přispění Kulturního institutu – Alternativa.

Akademický sochař a vysokoškolský učitel Michal Gabriel je absolventem Střední umělecko průmyslové školy v Praze a Akademie výtvarných umění v Praze, oboru Sochařství. V roce 1987 založil spolu s dalšími umělci neformální uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Od roku 1998 působí jakožto docent na Fakultě výtvarného umění VUT v Brně, vyučuje i na Vysoké škole uměleckoprůmyslové škole v Praze. V roce 1995 za svoji tvorbu obdržel prestižní cenu Jindřicha Chalupeckého. V roce 2009 byl jmenován profesorem. Před třemi lety získal v Německu hlavní cenu festivalu Nord Art Büdelsdorf. Michal Gabriel patří od druhé poloviny 80. let  k nejvýraznějším sochařům postmoderní generace. V jeho tvorbě se kloubí klasický a tradiční sochařský pohled s rovinou experimentální, novátorskou a objevitelskou. Jeho sochy tvoří příběh samy o sobě, vypovídají o světě, který autor sestavuje jako mozaiku z jednotlivých soch, které se spojují v celky a nabývají vlastnosti sousoší. Přesto Gabrielova díla můžeme chápat jako solitérní, vnímat je individuálně, tak jak nám to umožní naše svobodná mysl.

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru