Česky

Česky

English

menu
zavřít

Rada města schválila úpravu sazebníku parkování

10. 3. 2020

Aktuality

508

Zlín - Rada města Zlína na svém 5. zasedání schválila úpravu cenového sazebníku za parkování v centru.

Parkoviště u kostela

Zlín - Rada města Zlína na svém 5. zasedání schválila úpravu cenového sazebníku za parkování v centru.

„Tento krok jsme avizovali od začátku úprav sazebníku s tím, že potřebujeme vyhodnotit obsazenost jednotlivých parkovacích míst po zavedení ceníku v říjnu 2019. Říjnový ceník parkování byl platný půl roku a jeho cíl byl zvýhodnit krátkodobé stání na rozdíl od dlouhodobého. Na některých místech můžeme nařízení zmírnit, protože naším primárním cílem stále je, aby mohli lidé ve městě krátkodobě zaparkovat a uvolnit místo dalším přijíždějícím,“ říká radní pro dopravu Michal Čížek. 

Úprava sazebníku se dotýká všech městských parkovišť. Na parkovišti Gahurova bude první hodina zdarma, druhá hodina bude zpoplatněna 30 Kč a za každou další započatou hodinu užití bude vybírán poplatek 40 Kč. Slevu na parkování pocítí řidiči taktéž u Velkého kina, kde řidič zaparkuje první hodinu zdarma a za stání 2 a více hodin zaplatí 20 korun za hodinu. Současně dojde nejen na časovou úpravu na parkovišti u městského divadla, kde zpoplatněná doba bude do 19 hodin ve všední dny, ale i na úpravu ceníku. Za půlhodinu parkování návštěvník zaplatí 10 Kč a za celou hodinu 30 Kč.

Změnu řidiči pocítí i na parkovacích místech osazenými parkovacími automaty. Ulice Hradská bude levnější pro užití do prvních dvou hodin parkování. Zkrácená placená doba pro zaparkování bude také na ulicích Vodní, Kvítková i na třídě Tomáše Bati.

Naproti tomu se město na ulici Sadová snaží zavést ještě přísnější režim parkování, a to po celý týden od pondělí do neděle. „Ulici Sadovou postupně připravujeme na první modrou zónu ve Zlíně a toto je další krok k této chystané změně,“ doplnil informaci Michal Čížek.

Součástí úprav sazebníku za parkování ve městě je i blížící se osazení městských parkovišť závorovým systém a cedulemi navigujícími řidiče na volná parkoviště. Do budoucna je v plánu uvedení do života platby pomocí mobilní aplikace. Město by také chtělo zavést kontrolu parkování přes registrační značku vozidla. Poté bude možné automaticky kontrolovat zaplacené parkování nově i za pomocí hlídkujícího vozidla v ulicích, přičemž městská policie tak může dohlížet na pořádek ve městě namísto pokutování neplatících řidičů. Realizace tohoto opatření však bude možná až po zavedení několika opatření nejen ze strany statutárního města Zlín, ale i ze strany Technických služeb Zlín a Městské policie Zlín. Cílem je mít propojený systém na městských parkovištích i na ulicích osazenými parkovacími automaty. V případě zájmu, je možné do systému zapojit i soukromá parkoviště.

Nově upravené sazby za užití parkovišť budou zveřejněny na webových stránkách provozovatele, tedy Technických služeb Zlín s. r. o. (https://www.tszlin.cz/parkovani-wc-trziste/parkoviste-a-pa/cenik-a-provozni-doba) a jsou platné od 1. dubna 2020.

 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru