Česky

Česky

English

menu
zavřít

Ve vyřizování pasů a občanských průkazů nastanou změny

12. 6. 2018

Aktuality

1688

Zlín – Od července se žadatelé o vydání cestovního pasu či občanského průkazu setkají s několika změnami.

foto-oosa.jpg

Zlín – Od července se žadatelé o vydání cestovního pasu či občanského průkazu setkají s několika změnami. Všechny nově vydávané občanské průkazy již budou obsahovat kontaktní elektronický čip, pomocí něhož si budou moci občané vyřídit řadu úředních záležitostí prostřednictvím svého počítače. Prozatím ale nebude čip aktivovaný automaticky.

„Držitel si může zvolit aktivaci čipu speciálním číselným kódem hned při převzetí dokladu, ale může si ho aktivovat i později nebo vůbec. Záleží jestli chce čip prakticky využívat při vzdálené autentizaci při komunikaci s úřady,“ vysvětlil vedoucí Odboru občansko-správních agend Magistrátu města Zlína  Antonín Šrajer.

„K využívání vzdálené komunikace ale nebude stačit pouze aktivovat čip. Nutná je také čtečka, do které se občanský průkaz s čipem po připojení k internetu zasune,“upřesnil.

Občanské průkazy s čipem se ale nebudou měnit hromadně. Změna se týká pouze průkazů nově vydávaných a dosavadní doklady tak zůstávají platné i nadále. Stejný typ občanských průkazů, tedy bez strojově čitelných údajů – bez čipu, s dobou platnosti jeden měsíc, bude vydáván už pouze z důvodu voleb.

Další novinkou je možnost požádat o vydání občanského průkazu v kratších lhůtách, a to v pracovních dnech do 24 hodin nebo do 5 pracovních dnů. V případě denní lhůty pro vyhotovení si však žadatel musí průkaz vyzvednout na Ministerstvu vnitra v Praze. Za vydání dokladů ve zkrácených lhůtách je účtován vyšší správní poplatek.

Co se týče cestovních pasů tak zásadní novinkou je možnost získat cestovní pas ve dvou zkrácených lhůtách – v pracovních dnech do 24 hodin – i v tomto případě se doklad vyzvedává na Ministerstvu vnitra v Praze – nebo do 5 pracovních dnů.

Správní poplatky podle lhůty pro vydání CP – od 1.7.2018

 

Do 30 dnů

Do 5 dnů

Do 24 hodin

Občan starší 15 let

600 Kč

3 000 Kč

6 000 Kč

Občan mladší 15 let

100 Kč

1 000 Kč

2 000 Kč

 

Správní poplatky podle lhůty pro vydání OP – od 1.7.2018

 

Do 30 dnů

Do 5 dnů

Do 24 hodin

Občan starší 15 let

0 Kč

500 Kč

1 000 Kč

Občan mladší 15 let

50 Kč

300 Kč

500 Kč

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru