Česky

Česky

English

menu
zavřít

Záchrana historické zídky i nové sociální zázemí. Štípa vylepšuje poutní místo

30. 11. 2020

Aktuality

165

Zlín, Štípa – Okolí kostelů ve Štípě je pro poutníky opět příjemnější.

Poutní místo Štípa

Zlín, Štípa – Okolí kostelů ve Štípě je pro poutníky opět příjemnější. Místní Římskokatolické farnosti se podařilo kompletně zrekonstruovat bývalou hospodářskou budovu u barokního Poutního chrámu P. Marie a zároveň vybudovat bezbariérové sociální zázemí pro návštěvníky. Mimo to prošla záchrannými pracemi historická zídka u gotického kostelíku a byla zrestaurováno dřevěné zábradlí jižní kaple. V těchto dnech také pokračují restaurátorské práce na bočním oltáři. Na rekonstrukce a opravy přispělo statutární město Zlín finanční částkou přesahující čtyři sta tisíc korun.

Chrám je z velké části pěkně opraven a průběžně udržován, ale za co se místní trochu styděli, bylo jeho okolí a zázemí pro návštěvníky. V letošním roce se farnosti podařilo zrekonstruovat a upravit dispozice bývalé hospodářské budovy, a to co každého návštěvníka jistě potěší, i vybudovat zcela nové sociální zázemí, které je navíc šetrné k životnímu prostředí,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro kulturní oblast Miroslav Adámek.

„Snažili jsme se vybudovat zázemí odpovídající požadavkům 21. století včetně bezbariérového přístupu a s ohledem na ochranu životního prostředí. Dešťová voda ze střech je jímána do sběrné jímky a bude využívána na závlahu. Na WC je využívaná voda z našich vlastních studní. Většina světel i vodovodní baterie jsou na fotobuňku, aby nedocházelo k plýtvání energiemi,“ popsal štípský farář František Sedláček.

Farnost Štípa již několik let systematicky pracuje i na opravách gotického kostelíku, který stojí v místech samých počátků poutního místa nedaleko velkého poutního chrámu. V letošním roce se zaměřila i na jeho okolí, konkrétně na záchranu kamenné zídky, která kostelík obepíná.

Díky finanční podpoře, kterou mezi jinými dárci poskytlo i statutární město Zlín, se nám podařilo zachránit havarijní část historické zídky. Původně jsme si mysleli, že ji jen opravíme, ale nakonec bylo nutné ji kompletně rozebrat a opět vystavit. Na horní hranu zdi byly osazeny speciální pálené cihly tzv. klinkerky, které by měly vydržet mnohem více, než klasické pálené cihly. Znečištěný kámen ze severní strany zídky byl očištěn a natřena byla také vstupní brána do areálu,“ uvedl František Sedláček.

V příštím roce má farnost v plánu vybudovat nový přístupový chodník, stavebně zvýraznit bývalé základy původních rozměrů gotického kostelíku a vysadit 11 kusů vzrostlejších stromů.

Poutní místo Štípa u Zlína se pyšní monumentálním barokním chrámem, kde na hlavním oltáři uctívají gotickou sochu Panny Marie s jezulátkem. Každoročně místo navštíví jen v rámci projektu Otevřené brány více než 6 tisíc návštěvníků, k tomu nutno přičíst i pravidelné návštěvníky bohoslužeb a další poutníky.

 

Foto: Římskokatolická farnost ve Štípě

 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru