Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zlín se připojuje k městům, kde veřejnosti slouží sdílená kola

14. 4. 2021

Aktuality

465

Zlín - Město Zlín se letos na jaře zapojilo do projektu veřejného sdílení jízdních kol (tzv. bikesharing). V ulicích města tak lidé začali ve veřejném prostoru vídat kola určená k jednorázovému respektive nahodilému použití..,

bikesharing.jpg

Zlín - Město Zlín se letos na jaře zapojilo do projektu veřejného sdílení jízdních kol (tzv. bikesharing). V ulicích města tak lidé začali ve veřejném prostoru vídat kola určená k jednorázovému respektive nahodilému použití tak, jak je to známé ze zahraničí či i jiných českých měst. Službu do Zlína přivádí společnost nextbike. Díky spolupráci s radnicí budou mít lidé ve městě Zlíně, nejen obyvatelé, možnost využít prvních patnáct minut jízdy bezplatně. Za 15 minut jízdy se dá přitom stihnout řada drobných cest po městě.

„Rozhodli jsme se zařadit Zlín mezi města, která tuto možnost sdílené mobility nabízí. Zatím se jedná o pilotní projekt na jeden rok, čili do dubna 2022. Na konci roku 2021 na základě dat vyhodnotíme, zda je ve Zlíně o tento druh sdílené individuální přepravy zájem a stanovíme zadávací podmínky pro nové výběrové řízení na tuto službu pro občany,“ uvedl primátor města Jiří Korec. V ulicích Zlína tak bude rozmístěno na 120 mechanických kol a přibližně 25 elektrokol. Tato kola budou umístěna na předem určených stanovištích, kterých bylo ve spolupráci s městem vytipováno přibližně pět desítek. Aby nedocházelo k blokování veřejného prostoru nebo hromadění kol na exponovaných místech, budou na provoz ve Zlíně dohlížet pracovníci společnosti. Ti budou kola udržovat a přepravovat na jednotlivá stanoviště dle potřeby. Odstavná místa budou postupně označena formou polepu a po několika měsících dojde k vyhodnocení a revizi vhodnosti a počtu odstavných ploch. Více o připravované službě včetně tarifů naleznete zde: https://www.nextbikeczech.com/zlin/

Na sdílených kolech nextbike se můžete svézt v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Havířově, Prostějově, Říčanech, Opavě, Hlučíně, Berounsku, Pardubicích, Hradci Králové, Mladé Boleslavi, Mnichově Hradišti, Frýdku-Místku a na Kladně. Vstup do Zlína také připravují společnosti Bolt a Lime, které se zaměřují na pronájem sdílených koloběžek.

Účastníci Do práce na kole jezdí v květnu na sdílených kolech zdarma

Každý registrovaný účastník výzvy Do práce na kole může celý květen jezdit na sdílených kolech nextbike zdarma. Poté, co si stáhnete nextbike aplikaci, můžete s promokódem absolvovat tolik 30minutových výpůjček, kolik jen budete chtít. Unikátní promokód pošleme všem registrovaným koncem dubna do mailu. Tak pozvěte kamarády, rodinu a kolegy, ať se taky ke kampani Do práce na kole přidají a užijí si vítr ve vlasech s jedním z více než 4 000 kol nextbike v 15 městech v České republice. Nextbike navíc odmění členy vítězného týmu vouchery na roční využití sdílených kol zdarma! 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru