Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zlín si připomněl Den vzniku samostatného československého státu

27. 10. 2021

Aktuality

20

Zlín – Zástupci statutárního města Zlína si připomněli 103 let od vzniku Československa.

titulka.jpg

Zlín – Zástupci statutárního města Zlína si připomněli 103 let od vzniku Československa. Slavnostní veřejný pietní akt se uskutečnil den před státním svátkem u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka ve Zlíně. Vzpomínkové akce se zúčastnili také představitelé Zlínského kraje, Krajského vojenského velitelství, zlínští skauti, 7. výsadkový pluk zvláštníh určení Holešov, Policie ČR i  obyvatelé města Zlína.

Samostatný československý stát byl vyhlášen 28.10.1918, po skončení první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska. Jednalo se o jeden z nástupnických států rozpadlého Rakousko-Uherska. Tehdejší Československo zahrnovalo území Čech, Moravy, Slezska (konkrétně jeho jihovýchodní část, tzv. České Slezsko), Slovensko a Podkarpatské Rusi (dříve nazývané Horní Uhry.). U vzniku republiky stáli osobnosti Tomáš Garigue Masaryk, Milan Rastislav Štefánik, Edvard Beneš, kteří v exilu usilovali o vytvoření společné země, dále Alois Rašín, Karel Kramář, Antonín Švehla a další.

 

 Foto: Jan Salač

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru