Česky

Česky

English

menu
zavřít

Zlínská integrovaná doprava dobře funguje už 35 let

3. 3. 2021

Aktuality

94

Zlín - S jedním jízdním dokladem ve vlaku i v MHD. Odborně se tomu říká integrovaný dopravní systém. Ve Zlíně a Otrokovicích funguje již více než 35 let...

jizdenky-zid.jpg

Zlín - S jedním jízdním dokladem ve vlaku i v MHD. Odborně se tomu říká integrovaný dopravní systém. Ve Zlíně a Otrokovicích funguje již více než 35 let.

„Zlínský dopravní podnik byl jedním z prvních v tehdejším Československu, který na základě dvoustranné dohody s podnikem ČSD dospěl k integrovanému dopravnímu systému mezi MHD a železniční tratí z Otrokovic do Zlína-Příluk. Systém, který je nyní označován jako Zlínská integrovaná doprava (ZID), prošel za tu dobu několika úpravami a dnes platí pro železnici z Otrokovic až do Vizovic. S jedním jízdním dokladem lze kombinovat jízdu trolejbusy a autobusy MHD a vlaky ČD. Poněkud jsme předběhli to, co se nyní buduje jako univerzální dopravní systém pro úroveň celého kraje,“ vysvětluje ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň.

Současná tarifní dohoda mezi společností Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje, Českými dráhami a DSZO o zavedení kombinovaných jízdních dokladů MHD DSZO a vlaku na trati Otrokovice – Vizovice platí od dubna 2010. Cestující na jednotlivou jízdenku (20 Kč občan, 10 Kč dítě) může cestovat 70 minut v pracovní dny nebo 85 minut o víkendu (z toho maximálně 20 minut v MHD a 30 minut ve vlaku). Prodávají se také kupony měsíčních nebo čtvrtletních časových jízdenek pro jednotlivá tarifní pásma nebo jejich kombinace, se kterými může cestující v dané oblasti bez omezení cestovat vozidly MHD i osobními vlaky ČD.

V roce 2019, ve kterém ještě nebyly počty cestujících ovlivněny koronavirovou pandemií, využilo jednotlivé jízdenky ZID asi 90 tisíc cestujících, na časové kupony ZID se uskutečnily jízdy 1,982 milionu osob. Jízdní doklady ZID využívalo zhruba 6,2 procenta přepravovaných osob DSZO. Ročně se prodalo jízdních dokladů ZID za 2,5 milionu korun, což představovalo více než dvouprocentní podíl na celkových tržbách z jízdného DSZO. ZID funguje jen s papírovými jízdními doklady a nevyžaduje žádné čipové karty ani jejich elektronické čtečky.

„Integrace veřejné dopravy je službou cestujícímu, aby měl větší výběr dopravních spojení a rychleji se s jednou jízdenkou dostal do cíle svých jízd. Tato myšlenka se v naší mnohaleté praxi osvědčila a nepochybujeme o tom, že může být přínosem i na úrovni celého kraje,“ dodal ředitel DSZO.

Zdroj: TZ DSZO

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru