Česky

Česky

English

menu
zavřít

Vzpomínka. Tomáš Baťa se narodil před 140 roky

1. 4. 2016

Aktuality

287

Zlín - U místa posledního odpočinku Tomáše Bati na Lesním hřbitově se sešly desítky lidí, kteří vzdali hold významnému zlínskému podnikateli u příležitosti 140. výročí jeho narození.

vzpominkove-setkani.jpg

Zlín - U místa posledního odpočinku Tomáše Bati na Lesním hřbitově se sešly desítky lidí, kteří vzdali hold významnému zlínskému podnikateli u příležitosti 140. výročí jeho narození.

„Neřeknu nic nového, když prohlásím, že bez Tomáše Bati by Zlín nebyl Zlínem. Jsme příkladem města, které hodně vděčí jednomu člověku. Dokázal ho nasměrovat, díky němu se stalo z malého nevýznamného sídla městem, které je domovem desítek tisíc obyvatel. Tomáš Baťa si naší úctu stále zaslouží. 3. duben 1876 je stále datem, které má pro Zlín a Zlíňany velký význam. Je dobře, že si narození tohoto velikána připomínáme, že se kvůli němu potkáváme,“ uvedl primátor města Zlína Miroslav Adámek.

Uctít památku zakladatele obuvnického impéria a zlínského starosty Tomáše Bati přišli kromě vedení města i zástupci Zlínského kraje, Univerzity Tomáše Bati, Nadace Tomáše Bati, členové různých spolků, podnikatelé i občané. Pozvání na vzpomínkové setkání přijal i primátor města Partizánské Josef Božík, který se Zlínem nedávno uzavřel memorandum o spolupráci mezi baťovskými městy.

Mezi účastníky nechyběli ani spoluorganizátoři pietního setkání – baťovci sdružení v Klubu absolventů Baťovy školy práce.

K slavnostní atmosféře přispěl pěvecký sbor studentů Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín.

Sourozenci Antonín, Tomáš a Anna Baťovi společně založili ve Zlíně r. 1894 závod na výrobu obuvi. Od r. 1895 firmu řídil Tomáš a po úmrtí staršího bratra Antonína r. 1908 zůstal jejím jediným majitelem. Plátěné „baťovky“ měly od r. 1897 úspěch na trhu a nastartovaly rozvoj firmy. Za první světové války přibyla obuv kožená a po r. 1925 také gumová. Kromě obuvnické výroby Baťa podnikal ve více než třiceti oborech. V r. 1922 ovládl československý trh obuvi a růst firmy se pak každoročně násobil. Boty ze Zlína pronikaly od r. 1919 také na trhy celého světa. V r. 1923 byl Tomáš Baťa zvolen zlínským starostou a zůstal jím do konce života. Přebudoval Zlín do podoby moderního zahradního města. Rozmach firmy přesahoval do okolí a utvořila se tu v letech 1929-1935 silná průmyslová aglomerace Zlín-Otrokovice-Napajedla. Vládě Baťa předložil r. 1931 koncepci rozvoje Zlínska a střední Moravy. Tomáš Baťa řídil globální firmu, která r. 1932 operovala na čtyřech kontinentech. Jeho podnik byl proslulý rozsahem a také Baťovým originálním systémem řízení a vztahem k zaměstnancům. Po úmrtí Tomáše Bati v červenci 1932 převzali řízení podniku jeho nástupci. (Zdroj: brožura Tomáš Baťa a Zlín)

 

Nejnovější videoreportáže

Z facebooku

#SledujZlin

Aplikace Mobilní rozhlas

Chcete dostávat do svého mobilu či mailu upozornění na blížící se nebezpečí, odstávky, poruchy a výpadky energií, ankety, pozvánky na kulturní a sportovní akce?

Více informací o aplikaci

App Store Google Play

© 2024 Magistrát města Zlína
všechna práva vyhrazena

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

Podněty k webovým stránkám
Kontakt: webmaster@zlin.eu

logo EU

Nahoru